Michalina Gamoń
08 Luty

Najlepsze pieczone pączki

Pieczone pączki to hit! Zwłaszcza w taki dzień jak dzisiaj, czyli Tłusty Czwartek. Jeśli nie lubisz klasycznych, smażonych bomb kalorycznych to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

 

Pieczone pączki — składniki

  • mąka orkiszowa — szklanka (230 g),
  • ser twarogowy, chudy — kostka (250 g),
  • jajko — sztuka,
  • proszek do pieczenia — łyżeczka (5g),
  • ksylitol — 3 łyżki (+ ilość do zmielenia na puder — do smaku). 

 

Pieczone pączki — sposób przygotowania


1. Jajo zmiksować z serem i ksylitolem* na gładką masę.

2. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie zagnieść ręcznie ciasto.

3. Pokroić na osiem części i dokładnie skleić formując kształt pączka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy).

4. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypać pudrem z ksylitolu.

* zamiast ksylitolu można użyć zwykłego cukru, wtedy odrobinę zwiększy się kaloryka pączków.

 

Smacznego heart

Twój komentarz




POKAŻ