Pieczone pączki — składniki
- mąka orkiszowa — szklanka (230 g),
- ser twarogowy, chudy — kostka (250 g),
- jajko — sztuka,
- proszek do pieczenia — łyżeczka (5g),
- ksylitol — 3 łyżki (+ ilość do zmielenia na puder — do smaku).
Pieczone pączki — sposób przygotowania
1. Jajo zmiksować z serem i ksylitolem* na gładką masę.
2. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie zagnieść ręcznie ciasto.
3. Pokroić na osiem części i dokładnie skleić formując kształt pączka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy).
4. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypać pudrem z ksylitolu.
* zamiast ksylitolu można użyć zwykłego cukru, wtedy odrobinę zwiększy się kaloryka pączków.
Smacznego
Twój komentarz