Michalina Gamoń
03 Lip

Truskawkowe ciasto z galaretką

Pyszne, lekkie, orzeźwiające i niemal beztłuszczowe. Takie jest moje ulubione ciasto truskawkowe z galaretką. Koniecznie zobacz, jak je przygotować! 

 

Truskawkowe ciasto z galaretką — składniki

  • galaretka truskawkowa — 1 opakowanie (70 g),
  • truskawki, pokrojone na pół — 2 szklanki (300 g),
  • jaja — 4 szt,
  • cukier — 60 g,
  • mąka pszenna pełnoziarnista — 60 g,
  • mąka orkiszowa — 60 g,
  • proszek do pieczenia — pół łyżeczki. 

 

Truskawkowe ciasto z galaretką — jak zrobić?

1. Na początek przygotować galaretkę. Proszek (70 g) rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić w chłodne miejsce do wstępnego stężenia. 

2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, a okrągłą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywno w międzyczasie wsypując cukier. Do ubitych białek dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać. Na koniec dodać żółtka i delikatnie połączyć w całość. Ciasto powinno być gładkie i puszyste. 

4. Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika na 20-25 min (piec do suchego patyczka). 

5. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować pokrojonymi na pół truskawkami. 

6. Ciasto zalać lekko stężoną galaretką (nie może być płynna, tylko już gęsta, inaczej wchłonie ją biszkopt). 

7. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). 

 

I gotowe! Smacznego! heart

 

 

 

Jeśli chcesz, żeby pyszności potrawy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ