Ciasto drożdżowe z rabarbarem — składniki
Ciasto:
- mleko 1,5% tłuszczu — pół szklanki (120 g),
- świeże drożdże — ćwierć kostki (25 g),
- cukier — 4 łyżki (40 g),
- mąka pszenna pełnoziarnista — 180 g,
- mąka pszenna — 120 g,
- jajko — 1 sztuka,
- masło — 40 g.
Nadzienie:
- rabarbar — 300 g,
- masło — 20 g,
- mąka ziemniaczana — łyżka (15 g),
- cukier — 3 łyżki (30 g),
- cynamon — pół łyżeczki.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem — jak zrobić?
1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, jajko i masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie okrągłą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Rabarbar posiekać na drobne paski, ewentualny nadmiar płynu odcedzić. Do miski z rabarbarem dodać masło, cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na nim farsz rabarbarowy.
4. Zawinąć w roladę i pokroić w mini ruloniki. Ułożyć w foremce.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec około pół godziny.
I gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, żeby pyszności potrawy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz