Michalina Gamoń
03 Lip

Drożdżowe ciasto rabarbarowe

Kwaśny smak rabarbaru kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, że w przydomowym ogórku było go bardzo dużo. Przez wiele lat służył mi za przekąskę zrywaną prosto z pola. Zapraszam na smak mojego dzieciństwa! 

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem — składniki

Ciasto:

  • mleko 1,5% tłuszczu — pół szklanki (120 g),
  • świeże drożdże — ćwierć kostki (25 g),
  • cukier — 4 łyżki (40 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista — 180 g,
  • mąka pszenna — 120 g,
  • jajko — 1 sztuka,
  • masło — 40 g.

Nadzienie:

  • rabarbar — 300 g,
  • masło — 20 g, 
  • mąka ziemniaczana — łyżka (15 g),
  • cukier — 3 łyżki (30 g),
  • cynamon — pół łyżeczki. 

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem — jak zrobić? 

 

1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, jajko i masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie okrągłą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 

2. Rabarbar posiekać na drobne paski, ewentualny nadmiar płynu odcedzić. Do miski z rabarbarem dodać masło, cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać. 

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na nim farsz rabarbarowy. 

4. Zawinąć w roladę i pokroić w mini ruloniki. Ułożyć w foremce. 

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec około pół godziny. 

 

I gotowe! Smacznego heart

 

 

Jeśli chcesz, żeby pyszności potrawy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ