Pyszna i aromatyczna zupa koperkowa — składniki na 4 porcje
- koperek — cały pęczek,
- makaron — 2 łyżki (40 g),
- śmietana 12% — 1 łyżka (20 g),
- marchewka — 2 sztuki (100 g),
- pietruszka — 1 sztuka (50 g),
- korzeń selera — duży plaster (60 g),
- cebula — pół sztuki (25 g),
- ziemniaki — 2 średnie sztuki (200 g),
- masło — łyżeczka (5 g),
- przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka lubczyku, pół łyżeczki soli.
Pyszna i aromatyczna zupa koperkowa — jak zrobić krok po kroku?
- Koperek posiekać.
- Do garnka włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz masło. Warzywa poddusić przez kilka minut.
- Do garnka wlać około 1,5 l wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy.
- Całość gotować około 15 minut.
- Do zupy dodać surowy makaron i gotować kolejne 10 minut.
- Na koniec dodać posiekany koperek i śmietanę. Całość wymieszać.
I już! Gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, żeby podobne zupy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz