Michalina Gamoń
24 Czerw

Pyszna i aromatyczna zupa koperkowa

Odwiedziłam cztery sklepy, żeby w końcu kupić koperek. To oznacza jedno: sezon rozpoczęty, a Polacy rzucili się na tę zieleninkę, by dekorować ziemniaki czy doprawiać mizerię. Ja tym razem proponuję szybką i aromatyczną zupę koperkową. 

 

Pyszna i aromatyczna zupa koperkowa — składniki na 4 porcje

  • koperek — cały pęczek,
  • makaron — 2 łyżki (40 g),
  • śmietana 12% — 1 łyżka (20 g),
  • marchewka — 2 sztuki (100 g),
  • pietruszka — 1 sztuka (50 g),
  • korzeń selera — duży plaster (60 g),
  • cebula — pół sztuki (25 g),
  • ziemniaki — 2 średnie sztuki (200 g),
  • masło — łyżeczka (5 g),
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka lubczyku, pół łyżeczki soli. 

 

Pyszna i aromatyczna zupa koperkowa — jak zrobić krok po kroku?

  1. Koperek posiekać.
  2. Do garnka włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz masło. Warzywa poddusić przez kilka minut.
  3. Do garnka wlać około 1,5 l wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. 
  4. Całość gotować około 15 minut. 
  5. Do zupy dodać surowy makaron i gotować kolejne 10 minut. 
  6. Na koniec dodać posiekany koperek i śmietanę. Całość wymieszać.

 

I już! Gotowe! Smacznego heart

 

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne zupy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ