Michalina Gamoń
19 Czerw

Omlet na wypasie

Szparagi w roli głównej! Doskonała propozycja na wypasione śniadanie lub kolację. Warto korzystać, póki trwa sezon szparagowy. 

 

Omlet na wypasie — składniki

  • jaja — 3 sztuki,
  • oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g),
  • łosoś wędzony — pół opakowania (50 g),
  • szparagi — 5 sztuk,
  • pomidorki koktajlowe — garść (100 g),
  • koperek — do smaku. 

 

Omlet na wypasie — sposób przygotowania

1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić.

2. W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków.

3. Wszystko wymieszać łyżką.

4. Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych.

5. Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut.

6. Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.

 

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne potrawy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ