Omlet na wypasie — składniki
- jaja — 3 sztuki,
- oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g),
- łosoś wędzony — pół opakowania (50 g),
- szparagi — 5 sztuk,
- pomidorki koktajlowe — garść (100 g),
- koperek — do smaku.
Omlet na wypasie — sposób przygotowania
1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić.
2. W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków.
3. Wszystko wymieszać łyżką.
4. Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych.
5. Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut.
6. Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.
Jeśli chcesz, żeby podobne potrawy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz