Michalina Gamoń
07 Maj

Makaron z indykiem i szparagami

Sezon na szparagi trwa. Trzeba się nim nacieszyć póki czas, dlatego przedstawiam pyszny przepis na zdrowy obiad. Sprawdź koniecznie.

 

Makaron z indykiem i szparagami — składniki

 

  • zielone szparagi — 5 szt (100 g),
  • mięso z piersi indyka — pół dużej sztuki (150 g),
  • makaron pełnoziarnisty — szklanka (70 g),
  • oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g),
  • por — kawałek (50 g),
  • czosnek — ząbek.

 

Makaron z indykiem i szparagami — sposób przygotowania

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Od szparagów oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem.

3. Mięso pokroić w podłużne paski.

4. Pora pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

5. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut.

6. Pod koniec dodać sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać.

 

I gotowe! 

Smacznego heart

 

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne potrawy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ