Michalina Gamoń
03 Kwie

Jajka — cenne źródło składników odżywczych

Jajka warto jeść nie tylko przez święta To wartościowe źródło wielu dobroczynnych substancji. Do tego można z nich przygotować wiele pysznych potraw.

 

Wyjątkowo cenne składniki zawarte w jajkach to:

🥚lecytyna, która pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, a także wspiera przemianę materii;

🥚łatwo przyswajalne białko niezbędne dla właściwego funkcjonowania całego organizmu;

🥚witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K);

🥚kwasy DHA o działaniu przeciwzapalnym;

🥚luteina, czyli substancja odpowiadająca za zdrowy wzrok;

🥚cholina niezbędna dla właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego;

🥚przeciwbakteryjny lizozym;

🥚łatwo przyswajalne żelazo zapobiegające anemii;

🥚wiele składników mineralnych, takich jak: cynk, selen, wapń, potas, fosfor.

Reasumując: SMACZNEGO I ZDROWEGO JAJKA🐣💚

Twój komentarz




POKAŻ