Zielone banany, czyli owoce mniej dojrzałe mają niższą zawartość cukru, co jest ważne w przypadku cukrzycy czy IO,
Zielone banany mają lepszą proporcję między glukozą, a fruktozą dlatego mogą być jedzone nawet przez osoby z nietolerancją fruktozy,
Zielone banany obfitują w skrobię oporną, która nie jest przyswajana przez organizm człowieka, co przyda się w diecie low FODMAP i cukrzycowej.
Żółte, dojrzałe banany są słodsze i bardziej odżywcze, dlatego mogą stanowić zdrowy zamiennik dla słodyczy, czy składnik domowych deserów,
Dojrzałe banany są lekkostrawne, dlatego sprawdzają się w diecie osób wymagających wykluczenia produktów długo zalegających w żołądku,
Żółte banany działają zapierająco, dlatego mogą być pomocne w przypadku uciążliwej biegunki.
Czyli wychodzi na to, że nie każdy banan jest taki samCzasem warto ocenić książkę po okładce…
Twój komentarz