Lasagne bez makaronu — składniki
- cukinia — mała sztuka (250 g),
- mięso mielone z indyka — mała porcja (120 g),
- mozzarella light — pół kulki (60 g),
- serek wiejski — 2 łyżki (50 g),
- pomidory z puszki — pół puszki (200 g),
- marchewka — pół sztuki (35 g),
- cebula — pół sztuki (25 g),
- przecier pomidorowy — łyżka (25 g),
- oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g),
- oregano, bazylia, tymianek — łącznie 1 łyżeczka (5 g),
- sól, pieprz — do smaku.
Lasagne bez makaronu — jak przygotować?
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Cukinię pokroić w plastry o grubości makaronu typu lasagne. Lekko posolić i odstawić na kilka minut.
3. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z oliwą. Dusić przez kilka minut, po czym dodać mięso mielone.
4. Do garnka z cebulą, marchewką i mięsem dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i zioła. Gotować mieszając co jakiś czas. Zredukować nadmierną ilość płynu.
5. Makaron z cukinii wytrzeć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, a następnie ułożyć na dno naczynia żaroodpornego tworząc pierwszą warstwę zapiekanki.
6. Na cukinię położyć niewielką ilość serka wiejskiego, przykryć sosem mięsno-pomidorowym. Całość przykryć kolejną warstwą makaronu z cukinii. Powtarzać czynności do wyczerpania składników.
7. Górę zapiekanki udekorować kawałkami mozzarelli.
8. Całość wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
I gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz