Michalina Gamoń
03 Marz

Lasagne z makaronu z cukinii

Lasagne z cukinią zamiast makaronu! Nie mogę się zdecydować, czy lepsza taka, czy klasyczna... Jedyny minut to taki, że wymaga sporo przygotowań. Na weekend będzie jak znalazł. Zapraszam do przetestowania!

 

 

Lasagne bez makaronu — składniki

 

  • cukinia — mała sztuka (250 g),
  • mięso mielone z indyka — mała porcja (120 g),
  • mozzarella light — pół kulki (60 g),
  • serek wiejski — 2 łyżki (50 g),
  • pomidory z puszki — pół puszki (200 g),
  • marchewka — pół sztuki (35 g),
  • cebula — pół sztuki (25 g),
  • przecier pomidorowy — łyżka (25 g),
  • oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g),
  • oregano, bazylia, tymianek — łącznie 1 łyżeczka (5 g),
  • sól, pieprz — do smaku.

 

Lasagne bez makaronu — jak przygotować?

 

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 

2. Cukinię pokroić w plastry o grubości makaronu typu lasagne. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. 

3. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z oliwą. Dusić przez kilka minut, po czym dodać mięso mielone.

4. Do garnka z cebulą, marchewką i mięsem dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i zioła. Gotować mieszając co jakiś czas. Zredukować nadmierną ilość płynu. 

5. Makaron z cukinii wytrzeć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, a następnie ułożyć na dno naczynia żaroodpornego tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. 

6. Na cukinię położyć niewielką ilość serka wiejskiego, przykryć sosem mięsno-pomidorowym. Całość przykryć kolejną warstwą makaronu z cukinii. Powtarzać czynności do wyczerpania składników.

7. Górę zapiekanki udekorować kawałkami mozzarelli.

8. Całość wstawić do piekarnika na 30-40 minut. 

 

I gotowe! Smacznego heart

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ