Michalina Gamoń
12 Marz

Pyszne i odżywcze ciasteczka zbożowe

Idealne do niedzielnej kawy, a także na poniedziałkowy lunch. Pyszne, odżywcze i napakowane wartościami odżywczymi ciasteczka zbożowe. Zrobisz raz, a pokochasz na zawsze! Koniecznie sprawdź przepis.

 

Pyszne ciastka zbożowe — składniki

  • płatki owsiane — 8 łyżek (80 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista — 3 płaskie łyżki (50 g),
  • orzechy nerkowca — garść (25 g), 
  • orzechy włoskie — 3 sztuki, obrane z łupinki (10 g),
  • żurawina suszona — łyżka (15 g),
  • migdały, płatki — łyżka (10 g),
  • figi suszone — 4 sztuki (20 g),
  • wiórki kokosowe — 12 łyżek (80 g),
  • masło — 4 łyżki (60 g),
  • miód — pełna łyżka (30 g),
  • jajko — sztuka (50 g),
  • sól — szczypta,
  • proszek do pieczenia — pół łyżeczki (2,5 g),
  • soda oczyszczona — pół łyżeczki (2,5 g). 

 

Pyszne ciastka zbożowe — sposób przygotowania 

  1. Na początku rozgrzać piekarnik do 170°C. 
  2. Odważyć 30 g z mieszanki wszystkich bakalii i drobno posiekać. Odstawić do innego naczynia (te bakalie posłużą jako posypka).
  3. Kolejne 50 g bakalii zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać miękkie masło, miód i jajko. Wymieszać (można za pomocą miksera). 
  4. Do gęstej masy dołożyć płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać.
  5. Z ciasta uformować 8-9 kulek o równych rozmiarach. Następnie obtoczyć w posiekanych bakaliach (z kroku 2).  w
  6. Kulki zbożowe położyć na blaszce i lekko spłaszczyć rekami formując ciastka.
  7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10-12 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. 

I gotowe!

Smacznego heart

 

Jeśli chcesz, żeby podobne smakołyki znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ