Michalina Gamoń
07 Luty

Bezglutenowe kulki mocy — najprostszy przepis z możliwych

Słodka przekąska bez glutenu i mąki — czy to możliwe? Oczywiście! A w dodatku banalnie proste w wykonaniu. 

 

Kakaowe kulki mocy z amarantusem — składniki 

  • masło orzechowe — pół słoika (250 g),
  • orzeszki ziemne — 5 łyżek (100 g),
  • amarantus ekspandowany — 5 dużych łyżek (40 g),
  • kakao gorzkie — 2 łyżki (20 g),
  • miód — 4 łyżki (60 g).

 

Kakaowe kulki mocy z amarantusem — jak zrobić?

1. Orzeszki ziemne przesypać na stolnicę, przykryć ścierką i używając wałka rozgnieść na drobne kawałki. Można dodatkowo posiekać nożem.

2. Masło orzechowe przełożyć do miski, dodać kakao, miód i rozdrobnione orzeszki ziemne. Całość wymieszać. 

3. Do masy dodać amarantus ekspandowany. Ponownie wymieszać.

4. Za pomocą zwilżonych rąk formować niewielkie kulki (mniej więcej rozmiar orzecha włoskiego). 

5. Odstawić do lodówki na około godzinę.

 

Gotowe! Smacznego! heart

 

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne smakołyki znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ