Michalina Gamoń
13 Luty

Domowy chleb z siemieniem lnianym

Zapach świeżego chleba unoszący się po całym domu to jeden z moich ulubionych aromatów. Najczęściej przy okazji weekendu staram się upiec chociaż jedną sztukę, a przy okazji trochę poeksperymentować ze zbożami i ziarnami. Dziś prezentuję sprawdzony przepis na chleb z dużą ilością siemienia lnianego. 

Domowy chleb z siemieniem lnianym — składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista* — pół opakowania (500 g),
  • płatki owsiane — 5 łyżek (50 g),
  • siemię lniane** — 130 g,
  • otręby owsiane — 3 łyżki (30 g),
  • drożdże świeże — ćwierć kostki (25 g),
  • woda — 2 szklanki (500 g),
  • sól — łyżeczka (4 g),
  • oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g). 

 

Domowy chleb z siemieniem lnianym — jak zrobić?

  1. Do dużej miski przelać wodę, dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Całość jest gęsta, ale trzeba dokładnie wyrobić. 
  2. Ciasto chlebowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  3. Keksówkę natłuścić oliwą. 
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć do keksówki.
  5. Raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
  6. Chleb piec w temperaturze 180°C przez około godzinę (60-70 minut). 

 

*Zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można wykorzystać mąkę z pszenicy płaskurki (jedna z najbardziej odżywczych i zdrowych odmian pszenicy)

** Można użyć dowolnych ziaren np. słonecznika, pestek dyni, czarnuszki lub mieszanki tych ziaren.

 

I gotowe! 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ