Domowy chleb z siemieniem lnianym — składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista* — pół opakowania (500 g),
- płatki owsiane — 5 łyżek (50 g),
- siemię lniane** — 130 g,
- otręby owsiane — 3 łyżki (30 g),
- drożdże świeże — ćwierć kostki (25 g),
- woda — 2 szklanki (500 g),
- sól — łyżeczka (4 g),
- oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g).
Domowy chleb z siemieniem lnianym — jak zrobić?
- Do dużej miski przelać wodę, dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Całość jest gęsta, ale trzeba dokładnie wyrobić.
- Ciasto chlebowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Keksówkę natłuścić oliwą.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć do keksówki.
- Raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Chleb piec w temperaturze 180°C przez około godzinę (60-70 minut).
*Zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można wykorzystać mąkę z pszenicy płaskurki (jedna z najbardziej odżywczych i zdrowych odmian pszenicy)
** Można użyć dowolnych ziaren np. słonecznika, pestek dyni, czarnuszki lub mieszanki tych ziaren.
I gotowe!
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz