Michalina Gamoń
02 Paź

Jesienne ciasto ucierane ze śliwkami

Zdrowy styl życia nie oznacza, że trzeba całkowicie wyeliminować z diety słodycze. Czasem można sobie pozwolić na małe co nieco. Zapraszam na sezonowy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami. 

 

Jesienne ciasto ucierane ze śliwkami — jakie składniki są potrzebne?

  • mąka pszenna pełnoziarnista — 100 g,
  • mąka orkiszowa — 100 g,
  • masło — kostka (200 g),
  • mleko 2% tłuszczu (może być też roślinne) — pół szklanki (110 g),
  • miód — 4 duże łyżki (100 g),
  • jajka — 3 szt (150 g),
  • śliwki — 3 garście (150 g),
  • proszek do pieczenia — łyżeczka (5 g),
  • skrobia ziemniaczana — 50 g. 

 

Jesienne ciasto ucierane ze śliwkami — jak zrobić krok po kroku?

 

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę (25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuścić w garnku, odstawić.
  3. Do miski przełożyć miód i dodać jajka. Całość utrzeć na puszystą masę. 
  4. Dodać roztopione masło, obie mąki, skrobię, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera. Ciasto powinno być gęste i lepkie.
  5. Masę przelać do formy, ułożyć na nim połówki śliwek. Piec ok. 40 min, następnie odstawić do wystygnięcia.

 

 

I już! Gotowe! Smacznegoheart

Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne pyszności — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ