Ciasto francuskie ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta — składniki
- ciasto francuskie — 1 opakowanie,
- pieczarki — małe opakowanie (250 g),
- ser feta — pół kostki (100 g),
- szpinak — pół małego opakowania (200 g),
- oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
- czosnek — 2 ząbki (10 g),
- pieprz — do smaku.
Zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta — sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Pieczarki dokładnie umyć, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek wycisnąć przez praskę.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie przełożyć pieczarki i czosnek. Całość dusić przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.
4. Ciasto francuskie rozwinąć, oprószyć całą powierzchnię pieprzem. Następnie wyłożyć pieczarki z czosnkiem, dużą ilość umytego i surowego szpinaku. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę.
5. Całość dosyć szczelnie zawinąć, pokroić na 9 równych części.
6. Zapiekanki przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut.
I gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie Zdrój tel. 519-874-553
Twój komentarz