Michalina Gamoń
03 Sty

Ciasto francuskie ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta

Moja przekąska sylwestrowa okazała się całkiem szybkim przepisem na bezmięsny obiad 💪 Szpinak w takim wydaniu może smakować nawet tym bardziej sceptycznym 😄

 

 

Ciasto francuskie ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta — składniki

  • ciasto francuskie — 1 opakowanie,
  • pieczarki — małe opakowanie (250 g),
  • ser feta — pół kostki (100 g),
  • szpinak — pół małego opakowania (200 g),
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
  • czosnek — 2 ząbki (10 g),
  • pieprz — do smaku.

 

Zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta — sposób przygotowania

 

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Pieczarki dokładnie umyć, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek wycisnąć przez praskę.

3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie przełożyć pieczarki i czosnek. Całość dusić przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.

4. Ciasto francuskie rozwinąć, oprószyć całą powierzchnię pieprzem. Następnie wyłożyć pieczarki z czosnkiem, dużą ilość umytego i surowego szpinaku. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę.

5. Całość dosyć szczelnie zawinąć, pokroić na 9 równych części.

6. Zapiekanki przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut.

 

I gotowe! Smacznego heart

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie Zdrój tel. 519-874-553

Twój komentarz




POKAŻ