Michalina Gamoń
14 Sty

Pyszny sernik bez mąki pszennej

Sernik bez mąki i ugniatania ciasta? Puszysty i lekki? Ależ proszę bardzo! Jedyny jego minus to niestety czas oczekiwania... Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

Sernik bez mąki — składnikina tortownicę o średnicy 26 cm (15 kawałków)

  • ser twarogowy, chudy — 4 kostki (1000 g),
  • budyń waniliowy, proszek — pół opakowania (20 g),
  • kasza manna — 5 łyżek (100 g),
  • jaja — 8 szt,
  • cukier — 5 łyżek (50 g),
  • erytrol — szklanka (200 g),
  • masło — 1 kostka (200 g),
  • śmietanka 30% — pół kubka (100 g). 

 

Sernik bez mąki — jak zrobić?

1. Ser twarogowy utrzeć na gładką masę bez żadnych grudek. W międzyczasie włączyć piekarnik  i rozgrzać do temp. 160°C.

2. Białka oddzielić od żółtek, a następnie białka przelać do dużej miski i ubić na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli, piana będzie bardziej lśniąca.

3. Utarty twaróg przełożyć do miski, dodać miękkie masło, cukier, erytrol, kaszę mannę, budyń, żółtka i śmietankę. Całość dokładnie zmiksować tak, by ciasto było gładkie i puszyste. 

4. Masę twarogową przełożyć do piany z białek i delikatnie wymieszać miotełką. 

5. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Na dół piekarnika wstawić keksówkę wypełnioną wodą. Formę z sernikiem wstawić na piętro wyżej. Piec około 75-90 minut (w zależności od piekarnika — wierzch sernika nie powinien być mocno spieczony). 

7. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta z piekarnika, tylko zostawić z uchylonymi drzwiczkami. Odstawić w zimne miejsce na 8-12 godzin. Podawać ze świeżymi owocami. 

 

Gotowe!

 

Smacznego heart

 

     

    Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne pyszności — zadzwoń i umów się na konsultację. 

    Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

    Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

    Twój komentarz




    POKAŻ