Michalina Gamoń
19 Wrze

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpety z minimalną zawartością tłuszczu, pieczone w piekarniku, bez pryskającego oleju i gorącej patelni. Brzmi zachęcająco? Powinno! 

 

Pulpety pieczone w piekarniku — składniki

  • mięso mielone z piersi indyka — porcja (400 g),
  • bułka tarta, grahamowa — 2 łyżki (50 g),
  • jajko — sztuka (50 g),
  • cebula — pół szt (25 g),
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
  • czosnek — ząbek,
  • sól, pieprz, papryka słodka — po 1/4 łyżeczki.

 

Pulpety pieczone w piekarniku — jak zrobić?

     

    1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Blachę wyłożyć pergaminem. 

    2. Mięso mielone przełożyć do większej miski, dodać przyprawy, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą.

    3. Całość wyrobić na gładką masę. 

    4. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkich rozmiarów pulpety (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). 

    5. Pulpety układać na blaszce w odstępach od siebie. 

    6. Piec około 25-30 minut, co jakiś czas obracać, aby były rumiane z każdej strony. 
     

     

    Pulpety najlepiej podawać z sosem pomidorowym z tego przepisu. 

    I gotowe! Smacznego heart

     

     

    Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

    Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

    Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

     

    Twój komentarz




    POKAŻ