Pulpety pieczone w piekarniku — składniki
- mięso mielone z piersi indyka — porcja (400 g),
- bułka tarta, grahamowa — 2 łyżki (50 g),
- jajko — sztuka (50 g),
- cebula — pół szt (25 g),
- oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
- czosnek — ząbek,
- sól, pieprz, papryka słodka — po 1/4 łyżeczki.
Pulpety pieczone w piekarniku — jak zrobić?
1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Blachę wyłożyć pergaminem.
2. Mięso mielone przełożyć do większej miski, dodać przyprawy, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą.
3. Całość wyrobić na gładką masę.
4. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkich rozmiarów pulpety (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
5. Pulpety układać na blaszce w odstępach od siebie.
6. Piec około 25-30 minut, co jakiś czas obracać, aby były rumiane z każdej strony.
Pulpety najlepiej podawać z sosem pomidorowym z tego przepisu.
I gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz