Michalina Gamoń
13 Wrze

Pyszne nuggetsy z piekarnika

Pyszne nuggetsy z piekarnika! Ze śladową ilością tłuszczu, bez smażenia 💚 Słowem — ideał! Panierka z płatków kukurydzianych zapewnia optymalną chrupkość, ale cały smak nadają oczywiście przyprawy. Moja ulubiona mieszanka to curry, papryka i pieprz. Prosto i klasycznie 😁

 

Chrupiące nuggetsy z piekarnika — składniki

  • mięso z piersi kurczaka — porcja (100 g),
  • płatki kukurydziane — szklanka (35 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista — łyżeczka (5 g),
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
  • przyprawy: curry, pieprz, papryka słodka, sól — po 1/4 łyżeczki.

 

Chrupiące nuggetsy z piekarnika — jak zrobić?

1. Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze paski. 

2. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

3. Do kielicha blendera wsypać płatki kukurydziane, mąkę i przyprawy. Całość zmiksować na niezbyt jednolity proszek. 

4. Do suchych składników wlać oliwę i paski kurczaka. Całość dokładnie wymieszać tak, by każdy kawałek mięsa pokrył się panierką. 

5. Nuggetsy układać na blaszce (najlepiej żeby się nie stykały). 

6. Piec około 15-20 minut. 

 

Gotowe! heart

 

 

 

Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne pyszności — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ