Michalina Gamoń
16 Sier

Pyszne placuszki twarogowe

Jak przemycić w diecie ser twarogowy osobom, które nie przepadają za jego smakiem? Najlepiej zadbać o to, by pojawił się w lubianej formie i jak najmniej przypominał tradycyjną postać. Placuszki z twarogu idealnie pasują na śniadanie, a także przekąskę do pracy lub szkoły. Sprawdź przepis i przetestuj!

 

Placuszki twarogowe są banalne w przygotowaniu i nie wymagają zakupy wymyślnych produktów. Jako dodatek może posłużyć tak naprawdę wszystko! I za to lubię je najbardziej. 

 

Placki z twarogu — jakie składniki są potrzebne? Przepis na 2 porcje

  • ser twarogowy, półtłusty — kostka (250 g),
  • jaja — 2 sztuki,
  • mąka owsiana (lub pszenna pełnoziarnista, orkiszowa) — 2 łyżki,
  • nektaryna — 1 sztuka,
  • dżem owocowy (u mnie z jeżyn) — 1 duża łyżka,
  • masło orzechowe — 2 łyżeczki.

 

Twarogowe placuszki — jak zrobić krok po kroku?

1. Na początek należy przygotować mąkę owsianą. W jaki sposób? Płatki owsiane wystarczy zmielić w młynku do kawy. Warto zrobić większy zapas i używać na co dzień. Można oczywiście zastosować inne rodzaje mąk lub kupić gotową mąkę owsianą w sklepie. 

2. Ser twarogowy przełożyć do miski i dosypać mąkę.

3. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka dokładnie ubić, można dodać szczyptę soli, aby piana była bardziej lśniąca.

4. Całość twarożku z mąką dokładnie wymieszać z białkami, najlepiej za pomocą miksera. Należy używać niskich obrotów.

5. Na koniec dodać żółtka. Powinna powstać dosyć zbita, jednolita masa. 

6. W międzyczasie porządnie rozgrzać patelnię do naleśników lub teflonową. 

7. Na rozgrzaną patelnię wykładać po łyżce masy, zmniejszyć ogień na minimum. 

8. Placuszki smażyć z każdej ze stron przez 2-3 minuty. Bardzo ważne jest, by robić to na wolnym ogniu. Inaczej całość szybko się przypali. 

 

I tyle! Placuszki gotowe! Można podawać je z dowolnymi dodatkami. Latem doskonale sprawdzą się świeże owoce, jesienią i zimą konfitury oraz masło orzechowe. U mnie tym razem mieszanka wszystkich tych możliwości. A masło orzechowe powstało z nerkowców, dokładnie z tego przepisu

 

Smacznego!

 

 

 

Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne pyszności — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ