Placuszki twarogowe są banalne w przygotowaniu i nie wymagają zakupy wymyślnych produktów. Jako dodatek może posłużyć tak naprawdę wszystko! I za to lubię je najbardziej.
Placki z twarogu — jakie składniki są potrzebne? Przepis na 2 porcje
- ser twarogowy, półtłusty — kostka (250 g),
- jaja — 2 sztuki,
- mąka owsiana (lub pszenna pełnoziarnista, orkiszowa) — 2 łyżki,
- nektaryna — 1 sztuka,
- dżem owocowy (u mnie z jeżyn) — 1 duża łyżka,
- masło orzechowe — 2 łyżeczki.
Twarogowe placuszki — jak zrobić krok po kroku?
1. Na początek należy przygotować mąkę owsianą. W jaki sposób? Płatki owsiane wystarczy zmielić w młynku do kawy. Warto zrobić większy zapas i używać na co dzień. Można oczywiście zastosować inne rodzaje mąk lub kupić gotową mąkę owsianą w sklepie.
2. Ser twarogowy przełożyć do miski i dosypać mąkę.
3. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka dokładnie ubić, można dodać szczyptę soli, aby piana była bardziej lśniąca.
4. Całość twarożku z mąką dokładnie wymieszać z białkami, najlepiej za pomocą miksera. Należy używać niskich obrotów.
5. Na koniec dodać żółtka. Powinna powstać dosyć zbita, jednolita masa.
6. W międzyczasie porządnie rozgrzać patelnię do naleśników lub teflonową.
7. Na rozgrzaną patelnię wykładać po łyżce masy, zmniejszyć ogień na minimum.
8. Placuszki smażyć z każdej ze stron przez 2-3 minuty. Bardzo ważne jest, by robić to na wolnym ogniu. Inaczej całość szybko się przypali.
I tyle! Placuszki gotowe! Można podawać je z dowolnymi dodatkami. Latem doskonale sprawdzą się świeże owoce, jesienią i zimą konfitury oraz masło orzechowe. U mnie tym razem mieszanka wszystkich tych możliwości. A masło orzechowe powstało z nerkowców, dokładnie z tego przepisu.
Smacznego!
Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne pyszności — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz