Thermomix, a raczej jego baza przepisów Cookidoo pomaga mi w poszukiwaniu smaków z całego świata. Kiedy przyszła mi ochota na ramen w pierwszej kolejności sprawdziłam co platforma ma mi do zaproponowania. Nie obyło się jednak bez modyfikacji. Jak przygotować mój ramen z Thermomixa?
Ramen z Thermomixa — składniki na 2 porcje
- bulion z kaczki — 2 duże kubki (600 g),
- boczek wędzony — 2 plastry (80 g),
- szpinak — 2 garście (25 g),
- makaron do ramenu — porcja (100 g),
- jajko — 1 szt,
- kukurydza — 2 łyżki (40 g),
- nori — 1 płat,
- szczypiorek — pół pęczka,
- czosnek — 1 ząbek,
- sos sojowy — 5 łyżek (50 g),
- olej rzepakowy — łyżka (10 g),
- ocet ryżowy — łyżeczka (5 g),
- imbir, siekany — łyżka (10 g),
- gałka muszkatołowa — szczypta,
- papryka słodka — pół łyżeczki,
- imbir suszony, mielony — 2 szczypty,
- kurkuma — szczypta.
Domowy ramen — jak zrobić krok po kroku?
1. W pierwszej kolejności przygotować marynatę do smażenia boczku. Łyżkę sosu sojowego i oleju dokładnie wymieszać i tak przygotowaną marynatą posmarować mięso. Podsmażyć na patelni, aż boczek stanie się chrupki.
2. W międzyczasie makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem i dostawić na kilka minut).
3. Szpinak zblanszować. Jajko ugotować na miękko (u mnie niestety nie wyszło ).
4. Po przygotowaniu dodatków można przejść do gotowania wywaru. Do garnka wlać bulion (jeśli jest zbyt esencjonalny można rozcieńczyć wodą) i dodać pozostałą część sosu sojowego, ocet ryżowy i przyprawy. Całość gotować około 25-30 minut.
5. Gotowy wywar przelać do misek i udekorować wszystkimi dodatkami — makaronem, kukurydzą, boczkiem, szczypiorkiem i pokrojonymi w paski wodorostami nori. Wierzch udekorować połówką jajka.
Jeśli potrzebujesz diety na Thermomix — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz