Pierogi leniwe z cynamonem i masłem — składniki na 2 porcje (około 450 kcal każda)
- ser twarogowy półtłusty — kostka (250 g),
- mąka pszenna pełnoziarnista — pół szklanki (100 g).
- 1 jajko — rozmiar S (45 g),
- masło — 2 łyżeczki (10 g),
- cynamon — pół łyżeczki,
- sól — pół łyżeczki.
Pierogi leniwe z cynamonem i masłem — jak zrobić krok po kroku?
1. Do miski przełożyć ser twarogowy, mąkę, jajko i sól. Całość dokładnie zmiksować. W razie gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać jeszcze łyżkę mąki.
2. Stolnicę posypać grubą warstwą mąki, przełożyć ciasto na pierogi i uformować długi wałek.
3. Ciasto na pierogi kroić pod skosem na niewielkie części w kształcie kopytka.
4. W międzyczasie zagotować wodę z solą.
5. Leniwe pierogi gotować we wrzątku, poczekać aż wypłyną i gotować jeszcze około 3 minuty.
6. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
7. Całość polać masłem i obficie udekorować cynamonem.
Gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, by podobne desery znalazły się w Twojej diecie — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz