Michalina Gamoń
24 Czerw

Pierogi leniwe z cynamonem i masłem

Pierogi leniwe z cynamonem polecają się na leniwy dzień Czasem nawet ja, która uwielbia gotować, potrzebuje banalnego przepisu na szybki obiad. A że ser twarogowy straszył końcówką terminu przydatności do spożycia… To zabrałam się za przygotowanie pierogów leniwych z masłem i cynamonem.

 

Pierogi leniwe z cynamonem i masłem — składniki na 2 porcje (około 450 kcal każda)

  • ser twarogowy półtłusty — kostka (250 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista — pół szklanki (100 g).
  • 1 jajko — rozmiar S (45 g),
  • masło — 2 łyżeczki (10 g),
  • cynamon — pół łyżeczki,
  • sól — pół łyżeczki. 

 

Pierogi leniwe z cynamonem i masłem — jak zrobić krok po kroku?

1. Do miski przełożyć ser twarogowy, mąkę, jajko i sól. Całość dokładnie zmiksować. W razie gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać jeszcze łyżkę mąki. 

2. Stolnicę posypać grubą warstwą mąki, przełożyć ciasto na pierogi i uformować długi wałek. 

3. Ciasto na pierogi kroić pod skosem na niewielkie części w kształcie kopytka. 

4. W międzyczasie zagotować wodę z solą. 

5. Leniwe pierogi gotować we wrzątku, poczekać aż wypłyną i gotować jeszcze około 3 minuty. 

6. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

7. Całość polać masłem i obficie udekorować cynamonem. 

 

Gotowe! Smacznego heart

 

Jeśli chcesz, by podobne desery znalazły się w Twojej diecie — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ