Udoskonalony przepis na pralinki w czekoladzie zawiera dosłownie kilka drobnych zmian, ale w smaku jest różnica według mnie jest kolosalna. Zwłaszcza jeśli zmienimy klasyczne masło orzechowe na te z nerkowców (można zrobić go w domu według tego przepisu). Przypomnijmy sobie co należy przygotować, by przyrządzić ten deser.
Kulki mocy w polewie czekoladowej z orzechami laskowymi — składniki na 25 sztuk
- nerkowce — duża garść (70 g),
- masło orzechowe z nerkowców — 4 łyżki (70 g),
- miód — 2 łyżeczki (24 g),
- daktyle suszone — 12 sztuk (100 g),
- kakao — łyżeczka (5 g),
- gorzka czekolada — pół tabliczki (50 g)
- orzechy laskowe — łyżka (15 g)
- migdały mielone — łyżeczka (5 g).
Kulki mocy w polewie czekoladowej z orzechami laskowymi — sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy nerkowca (można je wcześniej namoczyć w wodzie, wtedy zmiękną), masło z nerkowców, mielone migdały, miód, kakao i daktyle. Całość zmiksować na jednolitą masę.
2. Masę podzielić na około 30 równych kulek i zwilżonymi rękami wyrabiać, by stały się gładkie.
3. Kuleczki wstawić do lodówki, żeby zastygły. W czasie upałów najlepiej na nie najmniej pół godziny.
4. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a orzechy laskowe drobniutko posiekać.
5. Wyciągnąć pralinki z lodówki, do roztopionej czekolady wmieszać orzeszki. Kuleczki zatapiać do połowy w roztopionej czekoladzie. Odkładać na talerz.
6. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia.
Gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, by podobne desery znalazły się w Twojej diecie — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz