Kurczak z cukinią i chili w sosie z mleczka kokosowego to danie, którego aromat roznosi się po całym domu i sprawia, że ślinka cieknie na samą myśl. Nie potrzeba tu wielu składników, a można poczuć się jak w azjatyckiej knajpce.
Kurczak z cukinią i chili w sosie z mleczka kokosowego — składniki
- pierś z kurczaka — 120 g,
- cukinia — mała sztuka (200 g),
- mleczko kokosowe — pół puszki (250 g),
- koncentrat pomidorowy — 2 łyżki (40 g),
- olej rzepakowy — łyżka (10 g),
- imbir — 1 łyżeczka (5 g),
- cebula — mała sztuka (50 g),
- czosnek — 2 ząbki,
- sos sojowy — łyżka (10 g),
- makaron ryżowy — porcja (100 g),
- chili — do smaku,
- kmin rzymski, curry, natka pietruszki — po pół łyżeczki,
- sezam — do dekoracji.
Kurczak z cukinią i chili w sosie z mleczka kokosowego — jak przygotować krok po kroku?
1. Cebulę, imbir i czosnek drobno posiekać. Cukinię pokroić na cienkie paski.
2. Kurczaka dokładnie umyć i pokroić na równą kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir. Podsmażyć przez minutę, a następnie dołożyć kmin rzymski, curry, sól i pieprz. Podsmażać jeszcze kilka minut. Dodać pokrojonego kurczaka, wlać łyżkę wody.
4. Do produktów na patelni wlać mleczko kokosowe (najpierw puszkę mocno wstrząsnąć, by zawartość się wymieszała), cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Przykryć pokrywką.
5. Całość dusić na wolnym ogniu 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodać sos sojowy.
6. W międzyczasie przygotować makaron ryżowy (zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut).
7. Przygotowany makaron przełożyć na patelnię z kurczakiem. Całość wymieszać.
8. Przełożyć na talerz i udekorować sezamem.
I gotowe! Smacznego
* Ja wykorzystałam Thermomixa oraz przepis z Cookidoo, ale bez żadnych problemów można ugotować całość na patelni.
Jeśli potrzebujesz diety na Thermomix — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz