Michalina Gamoń
22 Kwie

Śniadanie — czy to ważny posiłek?

Śniadanie — czy to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a może jednak przereklamowany nawyk?

 

Jak to często w dietetyce bywa, odpowiedź brzmi: to zależy. W większości przypadków zdrowe, zbilansowane śniadanie jedzone do godziny po przebudzeniu pozwala zachować odpowiednią masę ciała, dodaje energii, a także zapobiega podjadaniu w dalszej części dnia. Istnieją jednak osoby, które z rana nie odczuwają potrzeby jedzenia czegokolwiek lub nawet czują się ciężko po (nawet łatwostrawnym) posiłku. I to też jest okej.

Co powinno zawierać dobrze zbilansowane śniadanie?

💚źródło węglowodanów złożonych np. pieczywo razowe czy płatki owsiane;

💚źródło pełnowartościowego białka np. jaja, produkty mleczne czy chudą wędlinę;

💚źródło zdrowego tłuszczu np. olej lniany, awokado, orzechy, pestki czy nasiona;

💚warzywa lub owoce.

Przykładowe pomysły śniadaniowe, które najczęściej są wybierane przez Was?

- owsianka z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i borówkami

- tosty francuskie z jajkiem, nasionami słonecznika, mozzarellą i pomidorem

- pieczywo razowe z pastą twarogową, z awokado i suszonymi pomidorami

- jajecznica.

Twój komentarz




POKAŻ