Kotlety mielone z kalafiora — jakie składniki są potrzebne?
Przepis na 8-10 średnich kotletów
- kalafior — pół sztuki lub 2,5 szklanki startego warzywa (500 g),
- mąka ziemniaczana — 1/4 szklanki (40 g),
- kasza jaglana — 3/4 woreczka (75 g),
- nasiona słonecznika — pół szklanki (80 g),
- olej rzepakowy — 1/4 szklanki (60 g),
- cebula — duża sztuka (100 g),
- czosnek — 1 ząbek,
- sos sojowy — 2 łyżki (20 g),
- miód — pół łyżeczki (6 g),
- przyprawy: pieprz ziołowy, czarny pieprz — łyżeczka.
Kotlety mielone z kalafiora — jak zrobić? Przepis krok po kroku
1. Słonecznik przyprażyć na suchej patelni, a w międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kaszę jaglaną kilkukrotnie wypłukać pod wodą, aż przestanie być mętna.
2. Kalafiora i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
3. Całość umieścić w dużej misce.
4. Do warzyw dodać pozostałe składniki i zagnieść w zbitą masę. Jeśli całość jest zbyt sucha, można dolać łyżkę oleju.
5. Na koniec doprawić do smaku.
6. Zwilżonymi dłońmi formować zwarte kotlety.
7. Gotowe kotlety z kalafiora ułożyć na blaszce. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
* Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią.
Gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, by podobne dania zagościły w Twoim jadłospisie — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Jastrzębie-Zdrój, Żory kontakt: TELEFON
Twój komentarz