Michalina Gamoń
20 Kwie

Kotlety mielone z kalafiora

Wiosną chętniej sięgamy po warzywa, szukamy świeżości i lekkości. Z tego powodu przychodzę z ciekawym pomysłem na zdrowy obiad. Jak zrobić kotlety z kalafiora? Sprawdź ten przepis. 

 

Kotlety mielone z kalafiora — jakie składniki są potrzebne?

Przepis na 8-10 średnich kotletów

  • kalafior — pół sztuki lub 2,5 szklanki startego warzywa (500 g),
  • mąka ziemniaczana — 1/4 szklanki (40 g),
  • kasza jaglana — 3/4 woreczka (75 g),
  • nasiona słonecznika — pół szklanki (80 g),
  • olej rzepakowy — 1/4 szklanki (60 g),
  • cebula — duża sztuka (100 g),
  • czosnek — 1 ząbek,
  • sos sojowy — 2 łyżki (20 g),
  • miód — pół łyżeczki (6 g),
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czarny pieprz — łyżeczka. 

 

Kotlety mielone z kalafiora — jak zrobić? Przepis krok po kroku

1. Słonecznik przyprażyć na suchej patelni, a w międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kaszę jaglaną kilkukrotnie wypłukać pod wodą, aż przestanie być mętna.

2. Kalafiora i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. 

3. Całość umieścić w dużej misce. 

4. Do warzyw dodać pozostałe składniki  i zagnieść w zbitą masę. Jeśli całość jest zbyt sucha, można dolać łyżkę oleju.

5. Na koniec doprawić do smaku.

6. Zwilżonymi dłońmi formować zwarte kotlety.

7. Gotowe kotlety z kalafiora ułożyć na blaszce. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

 

* Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią. 

 

Gotowe! Smacznego heart

 

 

Jeśli chcesz, by podobne dania zagościły w Twoim jadłospisie — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Jastrzębie-Zdrój, Żory  kontakt: TELEFON

 

Twój komentarz




POKAŻ