Michalina Gamoń
12 Kwie

Pralinki czekoladowe z masłem orzechowym

🍫 Dziś obchodzimy Dzień Czekolady 🍫 A dzień święty należy święcić 😄 Dlatego zrobiłam absolutnie przepyszne pralinki w gorzkiej czekoladzie. Przepis prosty, a efekt oszałamiający. Totalnie mój gust 😍

 

Pralinki czekoladowe z masłem orzechowym — składnikina 25 sztuk

 

  • nerkowce — duża garść (70 g),
  • masło orzechowe — 4 łyżki (70 g),
  • miód — łyżeczka (12 g),
  • daktyle suszone — 10 sztuk (90 g),
  • kakao — łyżeczka (5 g),
  • gorzka czekolada — pół tabliczki (50 g).

 

Pralinki czekoladowe z masłem orzechowym — sposób przygotowania

1. Do misy blendera włożyć orzechy nerkowca, masło orzechowe, miód, kakao i daktyle. Całość zmiksować na niezbyt jednolitą masę. Najlepiej, żeby gdzieniegdzie widoczne były małe kawałki składników. 

2. Masę na pralinki podzielić na około 25 równych części i zwilżonymi rękami tworzyć niewielkie kulki (rozmiaru orzecha włoskiego). 

3. Kuleczki wstawić do lodówki, żeby zastygły. 15 minut wystarczy.

4. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. 

5. Wyciągnąć pralinki z lodówki i zatapiać do połowy w roztopionej czekoladzie. Odkładać na talerz. 

6. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. 

 

Gotowe! Smacznego heart

 

 

Jeśli chcesz, by podobne pyszności znalazły się w Twoim jadłospisie — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ