Pralinki czekoladowe z masłem orzechowym — składnikina 25 sztuk
- nerkowce — duża garść (70 g),
- masło orzechowe — 4 łyżki (70 g),
- miód — łyżeczka (12 g),
- daktyle suszone — 10 sztuk (90 g),
- kakao — łyżeczka (5 g),
- gorzka czekolada — pół tabliczki (50 g).
Pralinki czekoladowe z masłem orzechowym — sposób przygotowania
1. Do misy blendera włożyć orzechy nerkowca, masło orzechowe, miód, kakao i daktyle. Całość zmiksować na niezbyt jednolitą masę. Najlepiej, żeby gdzieniegdzie widoczne były małe kawałki składników.
2. Masę na pralinki podzielić na około 25 równych części i zwilżonymi rękami tworzyć niewielkie kulki (rozmiaru orzecha włoskiego).
3. Kuleczki wstawić do lodówki, żeby zastygły. 15 minut wystarczy.
4. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
5. Wyciągnąć pralinki z lodówki i zatapiać do połowy w roztopionej czekoladzie. Odkładać na talerz.
6. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia.
Gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, by podobne pyszności znalazły się w Twoim jadłospisie — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz