Michalina Gamoń
18 Marz

Papryka faszerowana ciecierzycą

Z okazji „Dnia bez mięsa" przygotowałam przepis na faszerowane papryki, które są doskonałą propozycją na sycący obiad. 

 

Papryka faszerowana ciecierzycą pieczarkami i suszonymi pomidorami — składniki

  • papryki kolorowe — 4 średnie sztuki (800 g),
  • ciecierzyca ze słoika (lub ugotowana) — szklanka (200 g),
  • cebula — duża sztuka (100 g),
  • pieczarki — 4 duże sztuki (100 g),
  • passata pomidorowa (lub pomidory w puszce) — szklanka (240 g),
  • suszone pomidory z oleju — 4 sztuki (80 g),
  • oliwa z oliwek — 1 łyżka (10 g),
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie — do smaku. 


 

Papryka faszerowana ciecierzycą pieczarkami i suszonymi pomidorami — jak zrobić?

1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, w międzyczasie cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w plastry.

2. Cebulę podsmażyć z pieczarkami, zredukować ewentualny nadmiar wody. 

3. Na patelnię dodać ciecierzycę, pokrojone w paski suszone pomidory oraz passatę pomidorową. 

4. Całość dusić około 10-15 minut. Pod koniec dodać przyprawy. Odstawić do wystygnięcia. 

5. Papryki umyć, a następnie przekroić na pół, środek pozbawić pestek.

6. Przygotowane papryki wypełnić gotowym farszem.

7. Gotowe papryki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg, by papryki były miękkie. 

 

 

Smacznego! heart

 

Jeśli chcesz mieć podobne przepisy w swoim jadłospisie — umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, pomagam także z dietą w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ