Michalina Gamoń
09 Luty

Pizza na gotowym spodzie

9. lutego obchodzimy Dzień Pizzy! Z tego powodu przychodzę z ekstremalnie szybkim przepisem idealnym dla leniuchów. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta od A do Z to koniecznie sprawdź szczegóły. 

 

Użycie gotowego spodu do pizzy pozwala zaoszczędzić sporo czasu i oczekiwania na gotową kolację. O ile jestem ogromną fanką samodzielnego kucharzenia, tak czasem również korzystam z kupnych zamienników. 

 

Pizza na gotowym spodzie z szynką parmeńską i rukolą — składniki

 

  • gotowy spód do pizzy Gusto Bello (Biedronka) — 1 szt (140 g),
  • passata pomidorowa — pół szklanki (150 g),
  • ser mozzarella półtłusty  — pół kulki (60 g),
  • szynka parmeńska — 2 plastry (20 g),
  • pomidorki koktajlowe — 5 szt  (100 g),
  • rukola — 1 garść (20 g),
  • oregano i bazylia — po pół łyżeczki. 

 

Pizza na gotowym spodzie z szynką parmeńską i rukolą— sposób przygotowania

 

1. Passatę pomidorową wymieszać z solą, pieprzem, bazylią, oregano lub ulubionymi ziołami. 

2. Jeśli passata jest zbyt rzadka, warto przelać ją do garnka i odparować nadmiar płynu.

3. Tak przygotowanym sosem posmarować spód do pizzy.

4. Następnie ułożyć kolejno plastry sera, pomidorków i szynki.

5. Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 10 min.

6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypać rukolą. 

I gotowe! Smacznego heart

 

 

Kaloryka:

  • spód — 396 kcal, 
  • passata pomidorowa — 36 kcal,
  • mozzarella — 152 kcal,
  • szynka — 45 kcal,
  • pomidorki — 26 kcal,
  • rukola — 3 kcal.

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ