Michalina Gamoń
02 Luty

Pieczone pączki na lekki Tłusty Czwartek

Lekki Tłusty Czwartek — czy to możliwe? Jak najbardziej. Przetestuj ten przepis i przekonaj się na własnej skórze. 

 

Pieczone pączki z twarogu z dżemem — składniki

  • mąka pszenna — 1 szklanka,
  • ser twarogowy, półtłusty — 250 g,
  • jajko — 1 szt,
  • dżem — 8 łyżeczek,
  • ksylitol — 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka.

 

Pączki w wersji light — sposób przygotowania


1. Odłożyć łyżeczkę ksylitolu (bądź erytrolu) i zmiksować go na puder (opcjonalnie). 

2. Jajko z twarożkiem i słodzikiem zmiksować za pomocą miksera.

3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wyrobić ciasto.

4. Ciasto pokroić na osiem równych części, rozwałkować na okrągły kształt. 

5. Do środka każdego kawałka ciasta dodać dżem. Dokładnie skleić formując kształt pączka.

6. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, by zachować odstępy.

7. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

8. Po wyjęciu z piekarnika posypać pudrem z ksylitolu.

 

Jeżeli chcesz, by podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną. Prowadzę zarówno dorosłych, jak i dzieci. Pomagam także w diecie w chorobach. Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój.

Twój komentarz




POKAŻ