Michalina Gamoń
02 Luty

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy muszą unikać nadmiaru soli, a także chcą wyeliminować wysokoprzetworzone i niezdrowe produkty pełne wzmacniaczy smaku. Wypróbuj koniecznie.

 

Domowa kostka rosołowa z warzyw — jakie składniki są potrzebne?

  • marchew — 100 g (2 sztuki),
  • seler, korzeń — 50 g (kawałek),
  • seler naciowy — 70 g (2 łodygi),
  • pietruszka, korzeń — 45 g (1 sztuka),
  • cebula — 50 g (1 sztuka),
  • por — 40 g (kawałek),
  • ziele angielskie — 4 ziarna,
  • pieprz w ziarenkach — 6 szt,
  • liść laurowy — 3 szt,
  • majeranek suszony — pół łyżeczki,
  • lubczyk suszony — pół łyżeczki,
  • natka pietruszki, świeża — pół pęczka,
  • oliwa z oliwek — 20 g (2 łyżki),
  • sól — 15 g (3 łyżeczki).

 

Domowa warzywna kostka rosołowa — sposób przygotowania

1. Marchew, seler naciowy i korzeniowy oraz pietruszkę dokładne umyć. Seler korzeniowy cienko obrać ze skóry, pozostałe warzywa mogą zostać nieobrane. 

2. Warzywa zetrzeć ręcznie na tarce, bądź za pomocą robota kuchennego. 

3. Cebulę opalić nad gazem, a następnie pokroić drobno. 

4. Świeże zioła posiekać.

5. Na patelnię z oliwą włożyć starte warzywa, podsmażamy kilka minut. Po tym czasie dołożyć zioła i przyprawy. 

6. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 15-20 minut.

7. Po ugotowaniu całość zblendować na gładką masę. Warto spróbować, czy masa jest wystarczająco doprawiona (powinna być mocno słona). 

8. Po przestudzeniu całość przełożyć do foremek do lodów i zamrozić. 

 

Gotowe! Domowe kostki rosołowe bez szkodliwych dodatków heart

Twój komentarz




POKAŻ