Michalina Gamoń
18 Luty

Wilgotne i lekkie ciasto marchewkowe

Ciasta warzywne to jedne z najprostszych sposobów na przemycenie odrobiny błonnika i dodatkowych witamin do diety. Metoda ta sprawdza się nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych. Sprawdź ten pomysł na ciasto marchewkowe. 

 

Poniższy przepis wystarcza na blachę o wielkości 30 cm x 20 cm.

Najlepsze ciasto marchewkowe — składniki

  • marchewki — 4-6 sztuk (300 g),
  • jajka — 4 sztuki rozmiar M (220 g),
  • mąka pszenna — pół szklanki (150 g),
  • mąka żytnia lub orkiszowa — pół szklanki (150 g),
  • olej roślinny — 10 łyżek (100 g),
  • jogurt naturalny — duży kubek (200 g),
  • słodzik (ksylitol lub erytrol) — 12 łyżek (120 g),
  • proszek do pieczenia — łyżeczka (5 g),
  • soda oczyszczona — pół łyżeczki (2 g),
  • przyprawa do piernika — łyżeczka (5 g)
  • cynamon — pół łyżeczki (2 g).

 

Ciasto marchewkowe — jak zrobić krok po kroku? 


1. W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem.

2. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tarce.

3. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon. Całość wymieszać i dodać oba rodzaje mąki.

4. Wymieszać całość tak, by ciasto nie miało grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę.

5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Ciasto marchewkowe piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).


Kremowa polewa — składniki

  • serek kremowy, naturalny — 2 kubki (400 g),
  • słodzik (ksylitol lub erytrol) — 8 łyżeczek (40 g),
  • masło orzechowe — 2 łyżki (40 g),
  • cynamon — szczypta.


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
 

Smacznego! 

 

Jeżeli chcesz, by podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną. Prowadzę zarówno dorosłych, jak i dzieci. Pomagam także w diecie w chorobach. Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój.

 

Twój komentarz




POKAŻ