Poniższy przepis wystarcza na blachę o wielkości 30 cm x 20 cm.
Najlepsze ciasto marchewkowe — składniki
- marchewki — 4-6 sztuk (300 g),
- jajka — 4 sztuki rozmiar M (220 g),
- mąka pszenna — pół szklanki (150 g),
- mąka żytnia lub orkiszowa — pół szklanki (150 g),
- olej roślinny — 10 łyżek (100 g),
- jogurt naturalny — duży kubek (200 g),
- słodzik (ksylitol lub erytrol) — 12 łyżek (120 g),
- proszek do pieczenia — łyżeczka (5 g),
- soda oczyszczona — pół łyżeczki (2 g),
- przyprawa do piernika — łyżeczka (5 g)
- cynamon — pół łyżeczki (2 g).
Ciasto marchewkowe — jak zrobić krok po kroku?
1. W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem.
2. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tarce.
3. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon. Całość wymieszać i dodać oba rodzaje mąki.
4. Wymieszać całość tak, by ciasto nie miało grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę.
5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Ciasto marchewkowe piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Kremowa polewa — składniki
- serek kremowy, naturalny — 2 kubki (400 g),
- słodzik (ksylitol lub erytrol) — 8 łyżeczek (40 g),
- masło orzechowe — 2 łyżki (40 g),
- cynamon — szczypta.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
Smacznego!
Jeżeli chcesz, by podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną. Prowadzę zarówno dorosłych, jak i dzieci. Pomagam także w diecie w chorobach. Dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój.
Twój komentarz