Brak piekarnika nie oznacza, że marzenia o pizzy na obiad nie mogą się ziścić. Z pomocą przychodzi przepis na fantastyczną pizzę z patelni.
Pizza z szynką i warzywami na patelni — składniki
Ciasto:
- mąka żytnia — 6 łyżek (72 g),
- oliwa z oliwek — 1 łyżka (10 g),
- drożdże — 2 g,
- woda — pół szklanki (110 g),
- przecier pomidorowy — 3 łyżeczki (21 g),
- bazylia, kurkuma — szczypta.
Dodatki:
- rukola — garść (20 g),
- ser mozzarella półtłusty — 1,5 plastra (20 g),
- wędlina drobiowa — 2 plastry (30 g),
- oliwki — 5 szt.
Pizza z patelni — sposób przygotowania
1. Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.
2. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut.
3. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.
4. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.
Twój komentarz