Michalina Gamoń
01 Luty

Pizza z patelni

Znasz kogoś, kto nie lubi pizzy? Ja nie... Dziś pomysł na pizzę z patelni, wypróbuj koniecznie. 

 

Brak piekarnika nie oznacza, że marzenia o pizzy na obiad nie mogą się ziścić. Z pomocą przychodzi przepis na fantastyczną pizzę z patelni.

 

Pizza z szynką i warzywami na patelni — składniki

Ciasto:

  • mąka żytnia — 6 łyżek (72 g),
  • oliwa z oliwek — 1 łyżka (10 g),
  • drożdże — 2 g,
  • woda — pół szklanki (110 g),
  • przecier pomidorowy — 3 łyżeczki (21 g),
  • bazylia, kurkuma — szczypta.

Dodatki:

  • rukola — garść (20 g),
  • ser mozzarella półtłusty — 1,5 plastra (20 g),
  • wędlina drobiowa — 2 plastry (30 g),
  • oliwki — 5 szt.

 

Pizza z patelni — sposób przygotowania

1. Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.

2. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut.

3. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.

4. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz




POKAŻ