Michalina Gamoń
05 List

Gruszki — właściwości, korzyści, przeciwwskazania

Jak jesień to jabłka i... GRUSZKI! Oczywiście, że tak. Nigdy nie smakują tak dobrze, jak pod koniec roku kalendarzowego. Warto zatem przyjrzeć się ich właściwościom.

 

 

🍐Dlaczego warto jeść gruszki?🍐

 

✅zawierają sporo błonnika, więc świetnie regulują pracę jelit i przeciwdziałają zaparciom;

✅dzięki zawartości boru wspomagają pracę mózgu i właściwe funkcjonowanie układu nerwowego;

✅zawierają witaminę A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami;

✅korzystnie wpływają na stan skóry;

✅pomagają regulować ciśnienie tętnicze krwi;

✅są niskokaloryczne;

✅mają słodki smak, dlatego pomagają zmniejszyć ilość spożywanych deserów.

 

 

🍐Kto jednak powinien uważać na gruszki w diecie?🍐

 

‼️osoby z nietolerancją fruktozy;

‼️pacjenci wymagający stosowania diety łatwostrawnej;

‼️osoby będące na diecie low FODMAP;

‼️osoby zmagające się ze wzdęciami.

Twój komentarz




POKAŻ