Michalina Gamoń
29 List

Biało-czerwony pudding chia

Jeden z moich ulubionych deserów chia pudding na mleczku kokosowym z musem owocowym. Przez przypadek nawet udało się go stworzyć w barwach narodowych To może przyda się jako meczowa przekąska?

 

Biało-czerwony pudding chia — składniki

  • nasiona chia — 4 łyżki (40 g),
  • mleczko kokosowe (z puszki) — pół szklanki (120 g),
  • truskawki, mrożone — pół paczki (250 g)
  • opcjonalnie — cukier/miód/erytrol — łyżeczka.

 

Biało-czerwony pudding chia — jak zrobić?

1. Na początku należy przygotować mus owocowy. Mogą być to truskawki (zimą pozostaje wybrać mrożone). Do garnka wlać kilka łyżek wody i wrzucić zamrożone truskawki. Opcjonalnie można dosłodzić. Gotować kilka minut pod przykryciem. Kiedy truskawki zaczną robić się miękkie i puszczać sok — zdjąć pokrywkę. Gotować jeszcze kilka minut. Następnie całość zmiksować. W wersji łatwostrawnej (tak, jak na zdjęciu) przetrzeć przez sitko, by usunąć drobne pestki. Odstawić do wystygnięcia. 

2. Nasiona chia wymieszać dokładnie z gęstym mleczkiem kokosowym. Odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na co najmniej pół godziny. Co jakiś czas przemieszać. 

3. Na lekko stężone nasiona chia wyłożyć przestudzoną masę owocową. 

 

Gotowe! Smacznego heart

 

 

 

Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne desery — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

    Twój komentarz




    POKAŻ