
Biało-czerwony pudding chia — składniki
- nasiona chia — 4 łyżki (40 g),
- mleczko kokosowe (z puszki) — pół szklanki (120 g),
- truskawki, mrożone — pół paczki (250 g)
- opcjonalnie — cukier/miód/erytrol — łyżeczka.
Biało-czerwony pudding chia — jak zrobić?
1. Na początku należy przygotować mus owocowy. Mogą być to truskawki (zimą pozostaje wybrać mrożone). Do garnka wlać kilka łyżek wody i wrzucić zamrożone truskawki. Opcjonalnie można dosłodzić. Gotować kilka minut pod przykryciem. Kiedy truskawki zaczną robić się miękkie i puszczać sok — zdjąć pokrywkę. Gotować jeszcze kilka minut. Następnie całość zmiksować. W wersji łatwostrawnej (tak, jak na zdjęciu) przetrzeć przez sitko, by usunąć drobne pestki. Odstawić do wystygnięcia.
2. Nasiona chia wymieszać dokładnie z gęstym mleczkiem kokosowym. Odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na co najmniej pół godziny. Co jakiś czas przemieszać.
3. Na lekko stężone nasiona chia wyłożyć przestudzoną masę owocową.
Gotowe! Smacznego
Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne desery — zadzwoń i umów się na konsultację.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz