Michalina Gamoń
25 List

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i serem

"Ja to bez mięsa się nie najem". A co jakby tak zrobić muszelki makaronowe nadziewane szpinakiem z solidną ilością sera? To zdaje się wystarczająco sycące... Sprawdź ten przepis już teraz.

 

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i serem — składniki na 1 porcję

  • makaron, muszle — garść (45 g),
  • szpinak — pół paczki (200 g),
  • czosnek — 1 ząbek,
  • masło — łyżeczka (5 g),
  • ser żółty – porcja (50 g),
  • sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa — do smaku.

* Dodatkowo sos pomidorowy z tego przepisu (można pominąć).

 

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i serem — jak zrobić?

1. Na początku ugotować muszelki makaronowe — wrzucić do osolonego wrzątku na około 5 minut (krócej niż jest podane w instrukcji przygotowania na opakowaniu).

2. Masło rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili umyty szpinak. Całość dusić około 5 minut. Odparować zbędną ilość wody. Doprawić.

3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

4. Muszle makaronowe nadziewać farszem szpinakowym.

5. Dno naczynia żaroodpornego posmarować niewielką ilością sosu pomidorowego (ten krok można pominąć). Następnie poukładać nadziewane muszle. Posypać startym serem. 

6. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut. 

 

Gotowe! Smacznego heart

 

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ