Michalina Gamoń
02 List

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne bułeczki ze śliwkami i kruszonką polecają się na drugie śniadanie. Jak je zrobić? To bardzo proste, zapraszam do przetestowania przepisu! 

 

Od jakiegoś czasu wprowadziłam u siebie absolutny❌ZAKAZ kupowania słodyczy, zatem jeśli mam ochotę na deser to muszę go sobie sama zrobić. Tym razem w wyrabianiu ciasta pomógł mi Thermomix, ale oczywiście nie byłabym sobą, jeśli nie zmodyfikowałabym przepisu po mojemu. Oryginalny przepis dostępny jest na platformie Cookidoo, ale zapraszam do mojej, zdrowszej wersji! 

 

Bułeczki ze śliwkami — składniki

  • mleko 1,5% tłuszczu (można zastąpić napojem roślinnym) — 2/3 szklanki (150 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista — kubek (300 g),
  • mąka orkiszowa — kubek (300 g),
  • świeże drożdże — porcja (35 g),
  • śliwki, bez pestek — 8 sztuk,
  • masło — 2 duże łyżki (50 g),
  • jaja — 3 sztuki (150 g),
  • żółtka — sztuka,
  • cukier — 5 łyżek (50 g),
  • miód — łyżka (25 g). 

Składniki na kruszonkę

  • mąka pszenna pełnoziarnista — 30 g,
  • cukier — 20 g,
  • masło — 20 g.

 

Drożdżowe bułki ze śliwkami i kruszonką — jak zrobić krok po kroku?

1. W pierwszej kolejności należy przygotować kruszonkę, która będzie się chłodzić w lodówce. Wszystkie składniki trzeba dokładnie zagnieść, a masę uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. 

2. Do miski wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać drożdże i cukier. Całość dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. 

3. Następnie do masy drożdżowej dodać masło, mąki, 2 jajka i 2 żółtka. Całość ponownie dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść, aby nie było żadnych grudek. 

4. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną niewielką ilości mąki i ponownie zagnieść. Podzielić na 8 w miarę równych części.

6. Każdą część ciasta uformować w placuszek, na środek położyć dwie połówki śliwki (bez pestki). Boki połączyć ze sobą i uformować kulisty kształt. W taki sposób przygotować 8 bułeczek.

7. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

8. Z lodówki wyjąć kruszonkę i udekorować nią bułeczki.

9. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 20-25 minut. 

 

Gotowe! heart

 

Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się podobne pyszności — zadzwoń i umów się na konsultację. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

    Twój komentarz




    POKAŻ