Temat nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych jest bardzo rozległy, ale też dość skomplikowany. Mnie ta kwestia bardzo interesuje, bo jako dietetyk zastanawiam się: jak to możliwe, że jedzenie może komuś szkodzić? O ile jasne jest, iż zbyt duża ilość słodyczy, tłuszczy trans, soli, czy przetworzonej żywności może powodować złe samopoczucie i problemy trawienne, to jakim cudem podobnie może działać jajko czy żyto? Z jakiego powodu niektóre pokarmy wywołują uporczywe dolegliwości u pewnej części osób?
Z przebytego szkolenia dowiedziałam się, że nawet 45% ludzi może mieć nietolerancje pokarmowe. Czyli praktycznie co druga osoba może cierpieć przez spożywanie "normalnego" jedzenia.
Ale czym jest ta omawiania nadwrażliwość pokarmowa? To nic innego, jak niepożądana reakcja organizmu na przyjmowanie pożywienie. Objawy są mało charakterystyczne i mogą obejmować w zasadzie każdy układ ciała. Najczęściej jednak obejmują przewód pokarmowy, ponieważ to on ma jako pierwszy styczność z alergenami z pożywienia. Jakie są objawy nietolerancji? W układzie pokarmowym mogą występować:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- biegunki,
- zaparcia,
- uczucie pełności,
- zgaga,
- refluks,
- mdłości
Nietolerancja pokarmowa a skóra — jakie objawy wywołuje?
Oprócz objawów z przewodu pokarmowego nietolerancje pokarmowe mogą wywoływać problemy skórne, takie jak:
- suchość i podrażnienia skóry,
- trądzik,
- pokrzywka,
- atopowe zapalenie skóry,
- egzema,
- łuszczyca.
Nietolerancje pokarmowe a odporność
W chorobach o podłożu autoimmunologicznym (Hashimoto, RZS, celiakia, WZJG, łuszczyca itp.) diagnostyka nietolerancji pokarmowych i wprowadzenie diety eliminacyjnej korzystnie wpływa na regenerację jelit i działa łagodząco na stany zapalne. To z kolei może łagodzić objawy samej choroby autoimmunologicznej.
Nietolerancje pokarmowe a zaburzenia metaboliczne
Niezdiagnozowana nadwrażliwość pokarmowa może przez wiele lat pozostawać niezauważona. Głównie ze względu na różnorodność wywoływanych objawów, które nie zawsze kojarzone są z alergią. W związku z tym dochodzi do niekorzystnych zmian w organizmie, rozregulowania metabolizmu i zaburzeń hormonalnych. W konsekwencji nietolerancja pokarmowa i brak diety eliminacyjnej doprowadzają do chorób cywilizacyjnych, takich jak:
- nadwaga i otyłość,
- zespół metaboliczny,
- stłuszczenie wątroby,
- gromadzenie wody w ciele i obrzęki,
- insulinooporność.
Z przedstawionych danych wynika, że warto sprawdzać nietolerancje pokarmowe. Zwłaszcza jeśli dotychczasowe próby wprowadzenia różnych diet kończyły się niepowodzeniem i nie prowadziły do poprawy samopoczucia.
Nietolerancje pokarmowe — jakie badania zrobić?
W celu diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych można wykonać badanie Food Detective. Test ten wskazuje produkty nietolerowane, które mogą być przyczyną różnych dolegliwości. Na podstawie wyników łatwo sprecyzować i ustalić zalecenia żywieniowe, a także wdrożyć dietę opartą na produktach dobrze tolerowanych.
Test na nietolerancje pokarmowe można wykonać we wszystkich moich gabinetach.
Wybierz dogodną dla siebie lokalizację:
Poradnia DOBRY DIETETYK℠ Żory
Ul. Dolne Przedmieście 7 (pierwsze piętro, nad apteką)
Poradnia DOBRY DIETETYK℠ Jastrzębie-Zdrój
ul. Dworcowa 1D, 44-330 Jastrzębie-Zdrój (NZOZ Medicus 99)
ul. B. Czecha 1, 44-330 Jastrzębie-Zdrój (NZOZ Profimed)
Wystarczy zadzwonić i umówić wizytę. TELEFON.
Twój komentarz