Śniadanie na słodko może sprawdzić się u osób, które obserwują u siebie problem z wieczornym podjadaniem słodyczy. To dosyć powszechny problem, a sposobów jego rozwiązywania jest sporo. Zaobserwowałam, że u niektórych osób wystarczy zjeść w ciągu dnia jeden bądź dwa zbilansowane posiłki na słodko, by całkowicie minęła chęć na jedzenie deserów, batonów, czekoladek czy innych tego typu przekąsek. Dlatego dziś przychodzę z prostym przepisem na miękkie i słodkie placuszki na jogurcie.
Lekkie placki na jogurcie — składniki na porcję (4 szt)
- jogurt naturalny — kubek (150 g),
- jajko — 1 szt,
- płatki owsiane — 5 łyżek (50 g),
- masło — łyżeczka (10 g),
- proszek do pieczenia — pół łyżeczki (2,5 g),
- cukier z wanilią (lub miód) — łyżeczka (5 g).
Placuszki na jogurcie — sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę. Można użyć także gotowej mąki ryżowej lub owsianej. W mniej wartościowej wersji sprawdzi się także zwykła mąka pszenna.
2. Masło roztopić i chwilę ostudzić.
3. Jogurt delikatnie, ale stanowczo wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkiem i cukrem (lub miodem). Można wspomóc się mikserem.
4. Do masy jogurtowej wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
5. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek i zbitych kulek z mąki).
6. Rozgrzać patelnię i łyżką nakładać masę na placuszki. Jednej placek to około 1,5 łyżki masy. Smażyć bez dodawania dodatkowego tłuszczu (około 2 minuty z każdej strony).
Jeżeli chcesz, by podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną. Prowadzę zarówno dorosłych, jak i dzieci. Pomagam także w diecie w chorobach. KONTAKT
Twój komentarz