Michalina Gamoń
31 Sty

Miękkie i słodkie placuszki na jogurcie

Lubisz śniadania w wersji na słodko? Ja od czasu do czasu takie przygotowuję. Sprawdź jeden z moich ulubionych przepisów.

 

Śniadanie na słodko  może sprawdzić się u osób, które obserwują u siebie problem z wieczornym podjadaniem słodyczy. To dosyć powszechny problem, a sposobów jego rozwiązywania jest sporo. Zaobserwowałam, że u niektórych osób wystarczy zjeść w ciągu dnia jeden bądź dwa zbilansowane posiłki na słodko, by całkowicie minęła chęć na jedzenie deserów, batonów, czekoladek czy innych tego typu przekąsek. Dlatego dziś przychodzę z prostym przepisem na miękkie i słodkie placuszki na jogurcie. 

 

Lekkie placki na jogurcie — składniki na porcję (4 szt)

  • jogurt naturalny — kubek (150 g),
  • jajko — 1 szt,
  • płatki owsiane — 5 łyżek (50 g),
  • masło — łyżeczka (10 g),
  • proszek do pieczenia — pół łyżeczki (2,5 g),
  • cukier z wanilią (lub miód) — łyżeczka (5 g).

 

Placuszki na jogurcie — sposób przygotowania

1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę. Można użyć także gotowej mąki ryżowej lub owsianej. W mniej wartościowej wersji sprawdzi się także zwykła mąka pszenna. 

2. Masło roztopić i chwilę ostudzić. 

3. Jogurt delikatnie, ale stanowczo wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkiem i cukrem (lub miodem). Można wspomóc się mikserem. 

4. Do masy jogurtowej wsypać mąkę i proszek do pieczenia. 

5. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek i zbitych kulek z mąki). 

6. Rozgrzać patelnię i łyżką nakładać masę na placuszki. Jednej placek to około 1,5 łyżki masy. Smażyć bez dodawania dodatkowego tłuszczu (około 2 minuty z każdej strony). 

 

 

Jeżeli chcesz, by podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie — skontaktuj się ze mną. Prowadzę zarówno dorosłych, jak i dzieci. Pomagam także w diecie w chorobach. KONTAKT

Twój komentarz




POKAŻ