Sos pomidorowy to świetny dodatek do pizzy, makaronów, zapiekanek i mięs. Ja wolę zrobić raz w tygodniu i mieć w słoiku w lodówce. Zawsze się przydaje
Uniwersalny sos pomidorowy — jakie składniki?
- pomidory — 5 dużych stuk (1 kg),
- czosnek — 5 ząbków,
- cebula — pół małej sztuki,
- oliwa z oliwek — łyżka (10 g).
I najważniejsze, czyli przyprawy:
- słodka papryka — pół łyżeczki,
- czosnek mielony — pół łyżeczki,
- cukier — ćwierć łyżeczki,
- sól i pieprz — do smaku,
- tymianek — ćwierć łyżeczki,
- bazylia — pół łyżeczki.
Uniwersalny sos pomidorowy — jak zrobić?
1. Czosnek posiekać drobno, a cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez chwilę.
2. Dodać pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone i obrane ze skórki).
3. Całość dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około pół godziny.
4. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować sos przez około godzinę. Co jakiś czas mieszać. Ogień musi być bardzo mały, by sos powoli się redukował i gęstniał, ale nie przypalił.
5. Na koniec gotowania dodać przyprawy.
6. Jeśli chcemy, by sos był gładki to można zmiksować za pomocą blendera.
I gotowe! Można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz