Michalina Gamoń
02 Sty

Uniwersalny sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy, który jest świetną bazą do wielu posiłków. 

 

Sos pomidorowy to świetny dodatek do pizzy, makaronów, zapiekanek i mięs. Ja wolę zrobić raz w tygodniu i mieć w słoiku w lodówce. Zawsze się przydaje laugh

 

Uniwersalny sos pomidorowy — jakie składniki?

  • pomidory — 5 dużych stuk (1 kg),
  • czosnek — 5 ząbków,
  • cebula — pół małej sztuki,
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g).

I najważniejsze, czyli przyprawy:

  • słodka papryka — pół łyżeczki,
  • czosnek mielony — pół łyżeczki, 
  • cukier — ćwierć łyżeczki,
  • sól i pieprz — do smaku,
  • tymianek — ćwierć łyżeczki,
  • bazylia — pół łyżeczki.

Uniwersalny sos pomidorowy — jak zrobić? 

1. Czosnek posiekać drobno, a cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez chwilę.

2. Dodać pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone i obrane ze skórki).

3. Całość dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około pół godziny.

4. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować sos przez około godzinę. Co jakiś czas mieszać. Ogień musi być bardzo mały, by sos powoli się redukował i gęstniał, ale nie przypalił. 

5. Na koniec gotowania dodać przyprawy.

6. Jeśli chcemy, by sos był gładki to można zmiksować za pomocą blendera. 

 

I gotowe! Można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ