Szybka sałatka z resztek — jakie składniki są potrzebne?
- makaron świderki (u mnie akurat trójkolorowy, ale nie ma to większego znaczenia) — 2 łyżki (40 g),
- brokuły — 200 g,
- pomidory suszone — 1 sztuka,
- kurczak gotowany (z zupy) — porcja (50 g),
- fasola czerwona — 4 łyżki (80 g),
- jogurt grecki — łyżka,
- olej z suszonych pomidorów — 1 łyżeczka (5 g),
- czosnek suszony (przyprawa) — do smaku.
Sałatka z brokułami i kurczakiem — jak zrobić?
Kurczaka ugotowanego w zupie obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły ugotować al dente w osolonej wodzie, podzielić na mniejsze części. Pomidory suszone odsączyć z zalewy, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w paski. W międzyczasie ugotować makaron odcedzić. Do miski przełożyć brokuły, kurczaka, pokrojone pomidory i dołożyć fasolę czerwoną. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Jogurt grecki wymieszać z olejem z pomidorów i czosnkiem. Następnie przełożyć sos do miski z sałatką. Jeszcze raz wymieszać, żeby smaki się połączyły.
I gotowe!
Smacznego
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz