Michalina Gamoń
02 Sty

Sałatka z resztek

Czyszczenie lodówki po okresie świąteczno-noworocznym zaczynam od pysznej i pełnowartościowej sałatki. 

 

Szybka sałatka z resztek — jakie składniki są potrzebne? 

  • makaron świderki (u mnie akurat trójkolorowy, ale nie ma to większego znaczenia) — 2 łyżki (40 g),
  • brokuły — 200 g,
  • pomidory suszone — 1 sztuka,
  • kurczak gotowany (z zupy) — porcja (50 g),
  • fasola czerwona — 4 łyżki (80 g),
  • jogurt grecki — łyżka,
  • olej z suszonych pomidorów — 1 łyżeczka (5 g),
  • czosnek suszony (przyprawa) — do smaku.

 

Sałatka z brokułami i kurczakiem — jak zrobić?

Kurczaka ugotowanego w zupie obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły ugotować al dente w osolonej wodzie, podzielić na mniejsze części. Pomidory suszone odsączyć z zalewy, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w paski. W międzyczasie ugotować makaron odcedzić. Do miski przełożyć brokuły, kurczaka, pokrojone pomidory i dołożyć fasolę czerwoną. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Jogurt grecki wymieszać z olejem z pomidorów i czosnkiem. Następnie przełożyć sos do miski z sałatką. Jeszcze raz wymieszać, żeby smaki się połączyły. 

I gotowe!

Smacznego heart

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ