Michalina Gamoń
02 Sty

Dip z bakłażanów — Baba Ganoush

Dziś coś zupełnie niepopularnego. Ostatnio postanowiłam przetestować ciekawą pastę z bakłażanów. Sprawdź ten przepis!

 

 

Dip z bakłażanów — Baba Ganoush — składniki

  • bakłażan — 2 szt,
  • czosnek — 4 ząbki,
  • tahini (pasta z prażonego sezamu) — 2 duże łyżki,
  • sól i pieprz — do smaku,
  • sok z cytryny — z pół małej sztuki.

 

Baba Ganoush — jak przygotować?
 

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

2. Bakłażany przekroić na pół wzdłuż, a następnie posypać szczyptą soli. Odstawić na kilka minut, aż pojawi się woda. Osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika (najlepiej na funkcję grillowania, ale może być grzanie góra-dół). Piec około 10-15 minut. 

3. Bakłażany ostrożnie wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki (co jest bardzo łatwe, w zasadzie skóra sama odchodzi). 

4. Do miski przełożyć bakłażany i wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksować na gładką pastę. 

 

Baba Ganoush to świetny dodatek do świeżych warzyw, pieczywa, grzanek czy tostów. Sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i kolację. 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ