Dip z bakłażanów — Baba Ganoush — składniki
- bakłażan — 2 szt,
- czosnek — 4 ząbki,
- tahini (pasta z prażonego sezamu) — 2 duże łyżki,
- sól i pieprz — do smaku,
- sok z cytryny — z pół małej sztuki.
Baba Ganoush — jak przygotować?
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Bakłażany przekroić na pół wzdłuż, a następnie posypać szczyptą soli. Odstawić na kilka minut, aż pojawi się woda. Osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika (najlepiej na funkcję grillowania, ale może być grzanie góra-dół). Piec około 10-15 minut.
3. Bakłażany ostrożnie wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki (co jest bardzo łatwe, w zasadzie skóra sama odchodzi).
4. Do miski przełożyć bakłażany i wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksować na gładką pastę.
Baba Ganoush to świetny dodatek do świeżych warzyw, pieczywa, grzanek czy tostów. Sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz