Michalina Gamoń
02 Wrze

Puszyste packi z kefiru

Miękkie i puszyste placuszki na kefirze to dla mnie jedna z lepszych opcji na zdrowy posiłek w pracy. Dzięki temu nie mam potrzeby podjadania niezdrowych słodyczy, a przy okazji mam pełnowartościowe jedzenie. 

 

Puszyste placki z kefiru — najprostszy przepis na świecie

Potrzebne jest zaledwie kilka składników, które większość osób zazwyczaj ma w swojej lodówce. Co będzie potrzebne, żeby zrobić  placki na kefirze?

Składniki:

  • mąka pszenna — 50 g,
  • mąka pełnoziarnista — 100 g,
  • kefir — 200 g,
  • jajko — 1 szt,
  • proszek do pieczenia — pół łyżeczki,
  • dżem owocowy (najlepiej z tego przepisu) — po łyżeczce na każdy placuszek,
  • * ewentualnie ksylitol do dosłodzenia. 


Puszyste placki z kefiru — jak zrobić krok po kroku?

1. Na początku należy przesiać oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia (i ksylitolem u osób, które chcą sobie dosłodzić posiłek).

2. Do suchych składników dodajemy kefir i żółtko. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. 

3. Białko ubić na sztywną pianę (można przeprowadzić test miski nad głowąwink).

4. Ciasto na placki mieszamy z ubitym białkiem.

5. Niewielkie placuszki (porcja to około 1 łyżka ciasta) smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Powinny mieć złoty kolor. 

6. Po upieczeniu placuszki dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.

7. Na każdy placek nałożyć łyżeczkę dżemu. 

 

Smacznego!

 

 

Te i inne dania skradły serce niejednej osobie. Pokochały je zarówno dzieci, jak i dorośli. Chętnie wkomponuję je także w Twój jadłospis. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, prowadzę leczenie żywieniowe w jednostkach chorobowych.

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ