Puszyste placki z kefiru — najprostszy przepis na świecie
Potrzebne jest zaledwie kilka składników, które większość osób zazwyczaj ma w swojej lodówce. Co będzie potrzebne, żeby zrobić placki na kefirze?
Składniki:
- mąka pszenna — 50 g,
- mąka pełnoziarnista — 100 g,
- kefir — 200 g,
- jajko — 1 szt,
- proszek do pieczenia — pół łyżeczki,
- dżem owocowy (najlepiej z tego przepisu) — po łyżeczce na każdy placuszek,
- * ewentualnie ksylitol do dosłodzenia.
Puszyste placki z kefiru — jak zrobić krok po kroku?
1. Na początku należy przesiać oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia (i ksylitolem u osób, które chcą sobie dosłodzić posiłek).
2. Do suchych składników dodajemy kefir i żółtko. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki.
3. Białko ubić na sztywną pianę (można przeprowadzić test miski nad głową).
4. Ciasto na placki mieszamy z ubitym białkiem.
5. Niewielkie placuszki (porcja to około 1 łyżka ciasta) smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Powinny mieć złoty kolor.
6. Po upieczeniu placuszki dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
7. Na każdy placek nałożyć łyżeczkę dżemu.
Smacznego!
Te i inne dania skradły serce niejednej osobie. Pokochały je zarówno dzieci, jak i dorośli. Chętnie wkomponuję je także w Twój jadłospis.
Odchudzam dzieci i dorosłych, prowadzę leczenie żywieniowe w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz