Szpinak to dla jednych pyszny dodatek do obiadu, dla innych straszne wspomnienie z dzieciństwa. Ja raczej należę do tej drugiej grupy, ale nauczyłam się przyrządzać te cenne, zielone listki w taki sposób, by były pyszne. Więcej na temat właściwości szpinaku pisałam jakiś czas temu tutaj. Dziś zapraszam do przetestowania przepisu na zielony obiad.
Gnocchi w sosie jogurtowo-szpinakowym z pomidorami koktajlowymi — składniki na dwie porcje
- szpinak — 3 garście (75 g),
- gnocchi — pół opakowania (300 g),
- cebula — pół sztuki (25 g),
- ząbek czosnku — duży,
- oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
- woda — 60 g,
- jogurt naturalny — pół dużego kubka (100 g),
- pomidory koktajlowe — 10 szt,
- suszone pomidory (przyprawa w proszku) — pół łyżeczki,
- sól i pieprz — do smaku,
- natka pietruszki — kilka liści.
Gnocchi w sosie jogurtowo-szpinakowym z pomidorami koktajlowymi — przepis krok po kroku
1. Cebulę i czosnek posiekać na małą kostkę. Szpinak posiekać równie drobno.
2. Cebulę, czosnek i szpinak przełożyć do garnka i wlać 1/4 szklanki wody. Przyprawić suszonymi pomidorami (mielonymi), solą i pieprzem.
3. Całość polać oliwą i gotować na wolnym ogniu.
4. Dusić całość, aż do momentu zredukowania większej części płynu.
5. W międzyczasie gnocchi ugotować na parze (około 8-10 minut).
6. Do garnka ze szpinakiem wlać jogurt (uprzednio go hartując w niewielkiej ilości płynu z garnka). Całość dobrze wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę.
7. Gdyby sos był za rzadki można dodać pół łyżeczki mąki pszennej.
8. Tak przygotowany sos wymieszać z gnocchi i udekorować pomidorami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
Smacznego!
Lubisz dania w takim stylu? Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na wizytę.
Odchudzam dzieci i dorosłych, prowadzę także w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz