Sernik na zimno o smaku arbuzowym – składniki na ciasto
- jajka — 4 szt,
- mąka orkiszowa — 150 g,
- szpinak — 100 g,
- proszek do pieczenia — pół łyżeczki,
- erytrol (słodzik) — 150 g.
Sernik na zimno o smaku arbuzowym – składniki na masę serową
- serek homogenizowany waniliowy — 700 g,
- żelatyna — 2 łyżki (opcjonalnie można wybrać galaretkę w proszku),
- woda — 150 g.
Sernik na zimno z arbuza – masa owocowa
- arbuz (miąższ) — 1 kg,
- galaretka truskawkowa — 2 opakowania.
Sernik na zimno o smaku arbuzowym – sposób przygotowania
CIASTO:
1. Szpinak dokładnie umyć i odcisnąć wodę. Zblendować na gładką masę.
2. Żółtka oddzielić od białek, następnie białka ubić na sztywną pianę.
3. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i całość wymieszać.
4. Do masy szpinakowej dodać mąkę przesianą przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
5. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką.
6. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Sernik na zimno o smaku arbuzowym – sposób przygotowania
MASA SEROWA:
1. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, a następnie odstawić do ostudzenia.
2. Galaretkę delikatnie wymieszać z serkiem homogenizowanym i przełożyć na wystudzony biszkopt.
3. Całość włożyć do lodówki do stężenia.
MASA ARBUZOWA:
1. Miąższ arbuza pozbawić pestek i zmiksować na gładką masę.
2. Przełożyć do garnka i podgrzewać, aż do zagotowania.
3. Miąższ arbuzowy zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki.
3. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę serową.
4. Całe ciasto włożyć do lodówki do stężenia.
Nawet na diecie desery mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie.
Układam diety na odchudzanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Prowadzę także terapie w chorobach!
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz