Michalina Gamoń
06 Sier

Arbuz — właściwości i wartości odżywcze

W sezonie letnim często prosicie mnie, bym w jadłospisach przewidziała miejsce na arbuza. Jako jego wielka fanka jestem totalnie na TAK ?

Dlaczego warto latem jeść arbuzy? Jakie korzyści dla organizmu może to przynieść? 

 

Jak myślisz  arbuz to owoc czy warzywo?  Chętnie rozwieję wszystkie wątpliwości. Arbuz to warzywo z rodziny dyniowatych!laugh 

Co dobrego ma w sobie  arbuz?  Właściwości,  o których warto wiedzieć to:

? duża zawartość wody, dlatego arbuz doskonale gasi pragnienie podczas upałów;

? szereg witamin i minerałów (witaminy A, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, C, E i K, a także cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo);

? likopen, który działa ochronnie na serce;

? antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym,

 

Dodatkowo sok z miąższu arbuza może zmniejszyć bóle mięśni po intensywnych ćwiczeniach.  Ile arbuz ma kcal?  Porcja 350 g to zaledwie 126 kcal. 

 

⁉️ A co z indeksem glikemicznym?

Arbuz a cukrzyca

 Mimo wysokiego IG (ok. 80) ładunek glikemiczny jest niski. A to oznacza, że nawet diabetycy mogą od czasu do czasu cieszyć się jego smakiem.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ